Saveti

Sat plus patrola za Grčku – Mirko Alvirović

Ako uskoro krećete kolima na letovanje u Grčku, onda obavezno pre toga pročitajte ovaj kratki putni-vodič koji smo organizovali za vas. Autor emisije Sat je Mirko Alvirović, kultni voditelj sa RTS. Saznajte sve o stanju na putevima u susednoj Makedoniji, o cenama, različitim uslugama, potencijalnim problemima i o korisnim savetima koji će vam pomoći da vaš put na odmor zaista bude i “odmoran”.

Granični prelaz „Tabanovce“ je i zvanični ulaz u Republiku Makedoniju. Ovaj početni deo autoputa kroz Makedoniju je nov, pušten u saobraćaj prošle godine sa ograničenjem brzine od 130 km/h. U naseljenim mestima ograničenje je 60, a van naseljenih mesta 80km/h.

Što se tiče goriva, ono je u Makedoniji neznatno jeftinije nego kod nas. Imajte u vidu da se od sada na naplatnim rampama u Makedoniji putraina više ne može plaćati metalnim novčićima evra, već isključivo papirnim novčanicama. I evrima i denarima, ali u papiru. A odlično rešenje za eventualni problem je platna kartica. Cena putarine je 50 denara. Još jedna korisna informacija je i to da nikako ne vozite levom trakom, jer to makedonska policija ozbiljno kažnjava.

Oni iskusniji znaju da ako kreću petak veče, mogu da prođu na prelazu kod Svetog Prohora Pčinjskog i izbegnu gužvu.

Većina autoputa kroz Makedoniju jedobrog kvaliteta, pa ako vozite pažljivo i poštujete propise, nećete imati problema. Ima i dovoljno odmorišta, benzinskih stanica, motela i restorana pored puta pa se možete i odmoriti i osvežiti. Prosečna cena kafe je oko 1 evro, soka 1,5 evra, a roštilja oko 4 evra. Treba znati da kroz Makedoniju nećete voziti samo autoputem, jer on nije završen celom dužinom , pa se nakon završetka autoputa pored Vardara vozi klasičnom dvosmernom magistralom. Od isklučenja za Dojransko jezero, granični prelaz „Bogorodica“ kod Đevđelije je udaljen oko 30 km.

Ovaj put vam preporučujemo da na ovoj raskrsnici skrenete desno i obiđete Dojransko jezero koje je prelepo, ali i zbog toga što se tu nalazi još jedan granični prelaz na kome je leti manja gužva i koji je naročito pogodan za one koji putuju ka grčkom ostrvu Tasos.

Do njega se dolazi prolaskom kroz mesto Stari Dojran. Ovaj granični prelaz je odličan jer na njemu nema gužvi, a kada se uđe u Grčku, put vas vodi na Kilkis, na Kavalu i dalje prema Tasosu, Asprovalti i drugim popularnim letovalištima. Ovaj je granični prelaz značajan zbog toga što se ne ide na Solun pa se tako obilazi „ring road“ koji izazaiva gužve i stres mnogima koji putuju na letovanje u Grčku.

Ukoliko, pak, idete u Paraliju, Leptokariju, i dalji ka recimo Lefkadi, onda je „Bogorodica“ ipak granični prelaz broj jedan. A do ovog graničnog prelaza se morate vratiti na autoput. Ipak, nakon odmora na prelepom Dojranu, taj će vam put biti više nego prijatan. Savetujemo vam da na poslednjoj benzinskoj stanici pre granice sipate gorivo, jer je neznatno jeftinije nego u Grčkoj.

A kada pređete granični prelaz „Evzoni“, ako do tada niste vezali sigurnosni pojas, obavezno ga stavite jer je kazna u Grčkoj za ovaj prekršaj 350 evra. A o preticanju preko pune linije zaboravite, ako ne želite da platite kaznu od vrtoglavih 700 evra. Mi vas ionako savetujemo da vozite pažljivo i poštujete sve saobraćajne propise, ali vam ipak ovde skrećemo posebnu pažnju zbog izuzetno visokih kazni. Sa kojima se, priznajemo, potpuno slažemo, iako ljudski život nema cenu.

Sve savete od bookinga hotela, preko gužvi na graničnim prelazima dati su ovdeA onda kada uđete u Grčku, želimo vam i lepo vreme i još lepši odmor!  

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: